top of page

Ohlédnutí za 10. ročníkem Whisky Life! Prague

Jubilejní desátý ročník festivalu Whisky Life! Prague je již minulostí. Jaký byl? Skvělý jako vždy. Letos pod taktovkou týmu Mirky Kverkové, který nově převzal jeho organizaci. Návštěvníci měli možnost ochutnat na 400 různých whisky a dozvědět se něco nového nejen v rámci masterclasses, ale také edukativních seminářů.


První festivalový den s sebou přinesl vydatný déšť, který evokoval typické skotské počasí. Návštěvnost festivalu to však nijak neohrozilo a do Novoměstské radnice na Karlově náměstí dorazila spousta milovníků whisky. Mezi nimi i velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Matt Field, který si na platformě X (dříve Twitter) posteskl: „Tolik skvělé whisky a tak málo času.“ Kromě toho upozornil na čtyři britské výrobce, kteří hledají českého distributora a kteří se na festivalu představili právě díky efektivní spolupráci Whisky Life! Prague a ambasády Spojeného království.

„Přilákat na český festival věnovaný whisky více zahraničních vystavovatelů je mým přáním, které bych v budoucnu ráda proměnila v realitu. Nepůjde přitom o jednoduchý úkol – pozvání zatím přijímají převážně značky, které zde mají zajištěného distributora. Spolupráce s velvyslanectvími daných zemí by se však mohla ukázat jako správná cesta,“ doufá Mirka Kverková.

Nasát vědomosti

Podoba letošního Whisky Life! Prague plynule navázala na standardy předchozích ročníků včetně tradiční hudební vložky. Whisky za doprovodu hry na dudy si návštěvníci mohli vychutnat po oba dny. Klasikou byly také masterclasses – řízené degustace pod vedením odborníků. Tento rok jich bylo celkem 17 a účastníci se při nich mohli seznámit například s letošní edicí Diageo Special Releases 2023, s produkcí nejstarší anglické palírny The English Whisky nebo ochutnat, co se rodí v českých palírnách Agnes, Dlabka a Radlík.

Novinkou desátého ročníku byla čtveřice edukativních seminářů, kterých bylo možné se zúčastnit zdarma, v rámci vstupného na festival. Zdeněk Kortiš přiblížil, jak probíhá nákup investičních láhví, Kenny Macdonald vysvětlil, co obnáší pozice nezávislého bottlera. Na něj navázal Raphaël Cristini s přednáškou o japonské whisky a poslední seminář patřil Thomasovi O’Brienovi a značce Teeling.

Tolik whisky, tak málo času

Povzdech britského velvyslance nejspíš nebyl ojedinělý, neboť Whisky Life! Prague nabídl okolo 400 různých whisky od tří desítek vystavovatelů. Velký zájem vzbudily české palírny, které přivezly k ochutnání svou whisky (například Goldcock od Rudolfa Jelínka, Martin’s Barrel z palírny v Blatné, Old Well z Destilérky Svach či Lafayette z TŌSH Distillery) nebo new

make (Agnes, Dlabka, Radlík), z nějž whisky teprve uzraje. „Ti, kteří na své první stočené láhve teprve čekají, dostali svůj prostor vedle zavedených palíren vůbec poprvé. Myslím, že je důležité sledovat i to, co se chystá a sledovat vývoj budoucí whisky. Degustaci new make jsme proto zařadili i do programu masterclasses,“ dodává Mirka Kverková.

Společnosti jako Stock Plzeň-Božkov (Johnnie Walker, Talisker, Singleton, …), Jan Becher – Pernod Ricard (Jameson, Chivas Regal, Redbreast, …) nebo Moët Hennessy (Ardbeg a Glenmorangie) patří již ke stálicím akce. I na jejich stáncích bylo možné ochutnat novinky, jež si zasloužily pozornost. Po nějaké době se Whisky Life! Prague opět zúčastnila také společnost Ultra Premium Brands se svými značkami jako Nikka, Wild Turkey, Teeling a další. Pro návštěvníky navíc připravila vedle ochutnávek samotných whisky také koktejlový bar, který se těšil značnému zájmu.

Kromě právě uvedených „starých známých“ se představily méně zavedené značky, a tak i protřelí milovníci whisky měli šanci objevit něco nového, dosud nepoznaného. Chybu určitě neudělali u stánku Hedonism Spirit, kde Vít Šafář a Martin Zvěřina otevřeli některé ze svých pokladů.


„Děkuji všem, kdo se na letošním Whisky Life! Prague podíleli. Jubilejní desátý ročník se vydařil podle našich představ, za což vděčím nejen svému týmu, ale také vystavovatelům, a zejména návštěvníkům, kteří se postarali o perfektní atmosféru. Mám také radost ze všech pozitivních ohlasů, které se ke mně bezprostředně po akci dostaly,“ uvádí Mirka Kverková.


Nyní už nezbývá, než se těšit na další ročník. Kdo by si chtěl čekání zkrátit, zapíše si do diářů 15. června 2024, kdy proběhne Springbank Day.

Commenti


bottom of page