Přestože whisky patří mezi jeden z mála destilátů, který lze popíjet čistý (což se nedá zcela říct o vodce nebo ginu), své nezastupitelné místo má i v koktejlových recepturách. Ostatně Old Fashioned byl dlouho nejprodávanějším koktejlem světa. Teprve před dvěma lety jej sesadilo z trůnu Negroni a nyní si drží úctyhodnou druhou příčku. Jaké další whisky klasiky koktejlový svět ukrývá?
Old Fashioned
Old Fashioned je jednou z prvních koktejlových receptur, jež vznikla v 19. století, tedy ještě před rozvojem složitějších barmanských technik. Když se jistý čtenář amerického plátku The Balance and Columbian Repository dožadoval definice slova koktejl, odpověděl mu redaktor 13. května 1806 následovně: koktejl se skládá z různých lihovin, cukru, vody a bitters. Nevědomky tak vytvořil nejen první písemnou definici slova koktejl, ale také ocitoval recepturu na Old Fashioned.
Receptura
45 ml bourbonu
1 kostka cukru
několik kapek Angostura bitters
několik kapek vody
Kostku cukru dejte do sklenice typu Old Fashioned a přidejte několik kapek bitters a vodu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté sklenku naplňte ledem a přidejte whisky. Opět promíchejte. Ozdobte pomerančovou kůrou a koktejlovou třešní.
Whisky Sour
První písemná zmínka o koktejlu Whisky Sour se objevuje v barmanské příručce legendárního Jerryho Thomase, pravděpodobně se ale připravoval i dříve. V průběhu let se receptura rozvíjela a někteří barmani ke třem základním surovinám (whisky, citron, cukr) přidali ještě bílek, aby vytvořili krémovější texturu. Koktejl se stal oblíbeným zejména v období prohibice, kdy sladko-kyselá chuť zbývajících surovin přebila chuť levného nekvalitního alkoholu.
Receptura
45 ml whisky
30 ml čerstvé citronové šťávy
15 ml cukrového sirupu (voda a cukr v poměru 1:1)
Ingredience nadávkujte do šejkru spolu s ledem. Důkladně protřepejte a přelijte do koktejlové sklenky. Ozdobte citronovou kůrou.
Manhattan
Verzí o původu koktejlu Manhattan je hned několik. Jedna z nejpopulárnějších je ta, podle níž měl drink vzniknout v roce 1874 v newyorském Manhattan Clubu. Jennie Jerome Churchill zde údajně pořádala večírek na počest Samuela J. Tildena, a právě ona si měla drink objednat. Bohužel ve skutečnosti v té době byla měsíc po porodu svého syna Winstona, a tak tento příběh nezní moc pravděpodobně. Uvěřitelnější je verze, že drink vytvořil v roce 1860 barman jménem Black v jednom z barů na Broadwayi.
Receptura
50 ml žitné whisky
20 ml červeného vermutu
několik kapek Angostura bitters
Ingredience nadávkujte do míchací sklenice s ledem a pomocí barmanské lžičky promíchejte. Poté přes strainer nalijte do koktejlové sklenky a ozdobte nakládanou třešní.
Penicilin
Koktejl Penicilin sice vznikl „teprve“ v roce 2005, ale již se stihl etablovat mezi tzv. moderní klasiky. Jeho tvůrcem je skotský barman Sam Ross, který v té době pracoval v londýnském baru Milk & Honey. Jeho cílem bylo přetvořit koktejl Whisky Sour a přijít se zcela novým chuťovým profilem.
Receptura
60 ml skotské whisky
7,5 ml nakouřené whisky
22,5 ml čerstvé citronové šťávy
22,5 ml medové vody (med a voda v poměru 1:1)
2–3 čtvrtiny plátku čerstvého zázvoru
Vložte do šejkru kousky zázvoru a podrťte paličkou (muddlerem), aby pustily šťávu. Přidejte ostatní ingredience vyjma nakouřené whisky. Naplňte šejkr ledem a protřepejte. Přes double strain nalijte do koktejlové sklenice typu Old Fashioned na led. Navrch nalijte nakouřenou whisky a ozdobte plátkem zázvoru či citronovou kůrou.
Whisky Highball
Highball je název pro skupinu koktejlů, které se skládají ze dvou složek – alkoholické a nealkoholické. Zpočátku se highballem rozuměla zejména whisky se sodou, dnes je kategorie pestřejší, i díky rozvoji prémiových mixerů. V posledních několika letech se highball opět dostává na výslunní.
Receptura
50 ml whisky
150 ml sody
Sklenici typu highball naplňte po okraj ledem. Nadávkujte whisky, dolijte sodou a lehce promíchejte. Ozdobte kůrou z pomeranče.
Comments