top of page

Koktejly z whisky, které (ne)znáte

Přestože whisky patří mezi jeden z mála destilátů, který lze popíjet čistý (což se nedá zcela říct o vodce nebo ginu), své nezastupitelné místo má i v koktejlových recepturách. Ostatně Old Fashioned byl dlouho nejprodávanějším koktejlem světa. Teprve před dvěma lety jej sesadilo z trůnu Negroni a nyní si drží úctyhodnou druhou příčku. Jaké další whisky klasiky koktejlový svět ukrývá?

Old Fashioned

Old Fashioned je jednou z prvních koktejlových receptur, jež vznikla v 19. století, tedy ještě před rozvojem složitějších barmanských technik. Když se jistý čtenář amerického plátku The Balance and Columbian Repository dožadoval definice slova koktejl, odpověděl mu redaktor 13. května 1806 následovně: koktejl se skládá z různých lihovin, cukru, vody a bitters. Nevědomky tak vytvořil nejen první písemnou definici slova koktejl, ale také ocitoval recepturu na Old Fashioned.


Receptura

  1. 45 ml bourbonu

  2. 1 kostka cukru

  3. několik kapek Angostura bitters

  4. několik kapek vody

Kostku cukru dejte do sklenice typu Old Fashioned a přidejte několik kapek bitters a vodu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté sklenku naplňte ledem a přidejte whisky. Opět promíchejte. Ozdobte pomerančovou kůrou a koktejlovou třešní.

Whisky Sour

První písemná zmínka o koktejlu Whisky Sour se objevuje v barmanské příručce legendárního Jerryho Thomase, pravděpodobně se ale připravoval i dříve. V průběhu let se receptura rozvíjela a někteří barmani ke třem základním surovinám (whisky, citron, cukr) přidali ještě bílek, aby vytvořili krémovější texturu. Koktejl se stal oblíbeným zejména v období prohibice, kdy sladko-kyselá chuť zbývajících surovin přebila chuť levného nekvalitního alkoholu.


Receptura

  1. 45 ml whisky

  2. 30 ml čerstvé citronové šťávy

  3. 15 ml cukrového sirupu (voda a cukr v poměru 1:1)

Ingredience nadávkujte do šejkru spolu s ledem. Důkladně protřepejte a přelijte do koktejlové sklenky. Ozdobte citronovou kůrou.

Manhattan

Verzí o původu koktejlu Manhattan je hned několik. Jedna z nejpopulárnějších je ta, podle níž měl drink vzniknout v roce 1874 v newyorském Manhattan Clubu. Jennie Jerome Churchill zde údajně pořádala večírek na počest Samuela J. Tildena, a právě ona si měla drink objednat. Bohužel ve skutečnosti v té době byla měsíc po porodu svého syna Winstona, a tak tento příběh nezní moc pravděpodobně. Uvěřitelnější je verze, že drink vytvořil v roce 1860 barman jménem Black v jednom z barů na Broadwayi.


Receptura

  1. 50 ml žitné whisky

  2. 20 ml červeného vermutu

  3. několik kapek Angostura bitters

Ingredience nadávkujte do míchací sklenice s ledem a pomocí barmanské lžičky promíchejte. Poté přes strainer nalijte do koktejlové sklenky a ozdobte nakládanou třešní.


Penicilin

Koktejl Penicilin sice vznikl „teprve“ v roce 2005, ale již se stihl etablovat mezi tzv. moderní klasiky. Jeho tvůrcem je skotský barman Sam Ross, který v té době pracoval v londýnském baru Milk & Honey. Jeho cílem bylo přetvořit koktejl Whisky Sour a přijít se zcela novým chuťovým profilem.


Receptura

  1. 60 ml skotské whisky

  2. 7,5 ml nakouřené whisky

  3. 22,5 ml čerstvé citronové šťávy

  4. 22,5 ml medové vody (med a voda v poměru 1:1)

  5. 2–3 čtvrtiny plátku čerstvého zázvoru

Vložte do šejkru kousky zázvoru a podrťte paličkou (muddlerem), aby pustily šťávu. Přidejte ostatní ingredience vyjma nakouřené whisky. Naplňte šejkr ledem a protřepejte. Přes double strain nalijte do koktejlové sklenice typu Old Fashioned na led. Navrch nalijte nakouřenou whisky a ozdobte plátkem zázvoru či citronovou kůrou.

Whisky Highball

Highball je název pro skupinu koktejlů, které se skládají ze dvou složek – alkoholické a nealkoholické. Zpočátku se highballem rozuměla zejména whisky se sodou, dnes je kategorie pestřejší, i díky rozvoji prémiových mixerů. V posledních několika letech se highball opět dostává na výslunní.


Receptura

  1. 50 ml whisky

  2. 150 ml sody

Sklenici typu highball naplňte po okraj ledem. Nadávkujte whisky, dolijte sodou a lehce promíchejte. Ozdobte kůrou z pomeranče.

Comments


bottom of page