top of page

Gordon Dundas: Vyrobit dobrou whisky není žádná věda

Gordon Dundas představuje se svými dvaceti lety zkušeností jednu z mimořádných osobností světa whisky. Jeho cesta začala v roce 2003 ve Whisky Magazine a o deset let později byl jmenován jedním ze strážců Quaich (mezinárodní společenství, jehož členy se stávají ti, kdo významně přispěli k průmyslu skotské whisky). V roce 2017 se Gordon Dundas připojil k rodinné společnosti Ian MacLeod Distillers, kde působí dodnes. Letos dorazí na Whisky Life! Prague, kde se s ním můžete setkat a zúčastnit se dvou jeho masterclasses. Jak se těší a co pro vás chystá?


Jak se těšíte do Prahy? Byl jste už někdy v Česku?

Ano, jednou jsem už Česko navštívil. A na Whisky Life! Prague se těším velmi.


Měl jste už možnost ochutnat českou whisky?

Ještě ne, ale během festivalu to hodlám napravit.


Během své páteční masterclass se budete věnovat whisky Glengoyne. V čem je tato whisky jedinečná?

Většina single malt whisky je něčím jedinečná, abych byl spravedlivý. U Glengoyne ale pomalá destilace umožňuje vytvořit new make plný ovocných tónů, který pak zraje v sudech po sherry a bourbonu. Tím dosáhne unikátní chuti.


Jak se v chuti projevuje fakt, že palírna leží na hranici oblastí Highlands a Lowlands?

Rád bych řekl, že právě díky tomu je Glengoyne tak skvělá, ale popravdě na to geografie nemá žádný vliv, jakkoli může působit zajímavě. Vyrobit dobrou whisky vlastně není žádná věda – stačí vydestilovat skvělý new make, naplnit jím ty nejlepší sudy a pak vše dobře spojit dohromady.


Vaše druhá, sobotní masterclass se zaměří na whisky Tamdhu. V čem ta vyniká?

Tamdhu je báječná whisky, která po celou dobu zraje pouze v sudech po sherry oloroso. Žádná jiná palírna nepoužívá pouze tyto sudy, v tom se Tamdhu vymyká.


K jaké příležitosti se obě whisky hodí nejlépe?

Zastávám názor, že jakákoli whisky se hodí k jakékoli příležitosti. Ale mám-li být konkrétní, Tamdhu 15y si nejlépe vychutnáte po večeři, Glengoyne 12y pak kdykoli během dne.


Prozradíte, co se účastníci během vašich masterclasses dozvědí? Proč by si je neměli nechat ujít?

Určitě ochutnají hned několik vzorků skvělé whisky a také se dozvědí více o společnosti Ian MacLeod Distillers, našem přístupu k výrobě whisky a o tom, proč naše whisky chutná tak, jak chutná.


Ve společnosti působíte jako Brand Development and Advocacy Director. Jak vypadá vaše každodenní práce?

Moje pozice obnáší celou řadu činností. Jsem součástí týmu, který vyvíjí nové produkty. Zároveň jezdím na veletrhy a festivaly, kde zajišťuji akce a aktivace, a vedu tým ambasadorů. Je toho ale mnohem víc.


Pokud byste měl vybrat jednu lahev whisky pro začátečníka, jednu pro mírně pokročilého a jednu pro opravdového znalce, které by to byly?

To je těžké, naše portfolio je dost rozmanité. Například jeden můj přítel jako svou úplně první whisky ochutnal Smokehead a dodnes na ni nedá dopustit. Doporučil bych proto k whisky přistupovat s otevřenou myslí a nebát se ji ochutnat. Obecně lidé bojují spíše s její silou než chutí, proto bych začátečníkům doporučil whisky s 40 % alkoholu a postupně se propít k těm silnějším.


Společnost Ian Macleod Distillers v letošním roce obnovila produkci Rosebank Distillery. Jaké jsou první dojmy ze znovuotevření palírny?

Rosebank Distillery je ikonická palírna a jsem přesvědčený, že lidem vyrazíme dech, až ji v příštím roce uvidí. Nová Rosebank navíc bude vycházet ze starého stylu, snažíme se maximálně zachovat její původní ráz.

Whisky se profesně věnujete už 20 let. Jak se od té doby whisky svět změnil?

Obrovsky. Rozmanitost single malt, nové palírny ve Skotsku, šíře nabídky z celého světa… Ten vývoj je neuvěřitelný a v podstatě pouze k lepšímu. Současný výběr a kvalita jsou pro spotřebitele bezkonkurenční.


Které oblasti světa se aktuálně ve whisky rozvíjí nejvíce?

Jednoduše všechny. V Austrálii vzniklo 200 nových palíren, stejně tak se objevila spousta řemeslných destilérek v USA. Další se chystají v Číně a velkým potenciálním trhem je Indie. Je toho tolik, z čeho se můžeme těšit!


Máte svá oblíbená místa, která byste českým milovníkům whisky doporučil navštívit?

Samozřejmě Glengoyne a od příštího roku také Rosebank. Ale obecně – Islay a Speyside. Nádherná místa. Nyní je zde devět palíren, aby brzy jich bude už dvanáct.


Existuje v pití whisky nějaký nešvar, který byste lidi rád odnaučil?

Kdepak. Jen pijte a užívejte si!

Comments


bottom of page